Region Midtjylland er Verdens Bedste Indkøber 2023
Hvad sagde deltagerne om årskonferencen?
Gå ikke glip af Forums gå-hjem-møder
Udsolgt årskonference om trends og best practice
Igen i år viste Forum for Bæredygtige Indkøbs og Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøbs (POGI) fælles årskonference sig at være et tilløbsstykke. Over 200 fagfolk med speciale og interesse i grønne og bæredygtige indkøb fra staten samt landets kommuner, regioner og virksomheder havde den 16. oktober taget turen til kultur- og konferencecenteret Odeon i Odense.
”Den store tilslutning vidner om, at grønne og bæredygtige indkøb for alvor er kommet på dagsordenen ude omkring på indkøbskontorerne. Det betyder også, at mange af jer oplever, at I får nye opgaver, der kræver, at der skal tænkes bredere og i andre baner, end vi har været vant til,” sagde forperson for POGI og udbuds- og kontraktchef i Odense Kommune Cecilie Schwartz Førby i velkomsttalen, som hun leverede sammen med Rikke Deyer, der er forperson for Forum og chefkonsulent i Miljømærking Danmark.
Masser af gode input fra deltagerne
Forum har eksisteret siden 2011 med det formål at samle og dele viden, erfaringer og værktøjer om grønne og bæredygtige indkøb. Udover årskonferencen afholder Forum en række forskellige aktiviteter i løbet af året, der samler indkøbere, forskere, organisationer, virksomheder og andre interessenter. Resultaterne af det arbejde kan findes på portalen Den Ansvarlige Indkøber.
”Bæredygtige indkøb er en af nøglerne i den grønne omstilling. Derfor har vi i år arbejdet på en ny strategi, der skal sikre at Forums aktiviteter også i fremtiden skaber værdi for vores medlemmer. Og det er en rejse, som vi begynder allerede i dag,” sagde Rikke Dreyer og henviste til et punkt i programmet, hvor konferencedeltagerne skulle give input og ønsker til aktuelle temaer, som Forum skal tage op i 2024.
Den invitation blev der taget godt imod senere på dagen, hvor deltagerne inspireret af de mange oplæg fra scenen, diskuterede og tog noter rundt om ved bordene i den store sal.
Deltog du ikke på årskonferencen, er du meget velkommen til at give dine input til temaer, som du ønsker, at Forum skal se nærmere på i 2024. Skriv en mail til Miljøstyrelsens Sekretariat for grønne indkøb: ansvarligeindkob@mst.dk
Lars Hindkjær, direktør i Miljøstyrelsen, brugte sin tale til at minde årskonferencens deltagere om, at klima og bæredygtighed i dag ligger højt i både politikernes og befolkningens bevidsthed. "I er nogle af bærdygtighedsarbejdets frontkæmpere. Hvis I ikke fandtes, så måtte vi opfinde jer", sagde han.
Trends og best practice på programmet
Årskonferencens titel var ’Trends og best practice’. Formiddagens oplægsholdere tegnede de store linjer og kom omkring højaktuelle emner som hvordan virksomheder kan håndtere biodiversitetskrisen (Kitt Bell Andersen, DI), hvorfor det er nødvendigt at tage et opgør med forbrugssamfundet (Rune Baastrup, Direktør i Fonden TEKNOLOGIRÅDET) og hvordan EU’s rapporteringsdirektiv om bæredygtighed - Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) - vil komme til at påvirke virksomheder og offentlige indkøb fremover (Patrick Moloney, Market Director hos Rambøll Management).
Eftermiddagens program var dedikeret til fire break-out sessioner om best practice. Her blev to produkter fra årets temagrupper præsenteret. De ligger på portalen Den Ansvarlige Indkøber. Find en kort beskrivelse og links til produkterne i boksen under artiklen.
I de andre break-out sessioner blev det undersøgt, hvor langt vi egentlig er kommet herhjemme, når det kommer til at tænke bæredygtigt og cirkulært, når vi køber it-systemer og elektronik, bruger det og skiller os af med det igen. Og endelig indtog SDU, Gladsaxe Kommune og Brøndby Kommune scenen for at videregive erfaringer under overskriften "Grøn adfærd – brug mindre, bedre og længere".
"No biodiversity - no business". Kitt Bell Andersen, DI, gav en engageret indføring i, hvorfor biodiversitet er en afgørende dagsorden for virksomhederne.
Produkter fra Forums temagrupper i 2023
Hvordan vil kommende lovgivning og initiativer sætte rammer og retning for bæredygtige indkøb?
Oversigt over lovgivning og initiativer, der er på vej fra EU og som vil få betydning for bæredygtige indkøb samt konkrete eksempler på, hvad man som indkøber allerede nu kan gøre på udvalgte produktgrupper.
Fem cases, som både offentlige og private organisationer kan blive inspireret af i arbejdet med at opgøre og reducere klimaaftrykket, og som også kan bidrage til indsatsen for at omlægge og reducere forbruget. Hver case omfatter en kort beskrivelse at det værktøj, som organisationen har valgt at bruge til at opgøre klimaaftrykket.
Region Midtjylland er Verdens Bedste Indkøber 2023
Prisen for Verdens Bedste Indkøber 2023 blev uddelt på årskonferencen. I år blev det igen Region Midtjylland, der løb med sejren og titlen ’Verdens Bedste Indkøber 2023’. Fra venstre: Sekretariatsleder Charlotte Sander fra IKA, Laura Toftelund Poulsen, Cecilie Søndergaard Hansen, Thomas Patrick Høegh Jensen og Rasmus Revsbeck fra Indkøb & Medicoteknik i Region Midtjylland, samt direktør i Etisk Handel Nanna Callisen Bang.
Prisen blev i år givet til Region Midtjyllands indkøbsafdeling, Indkøb & Medicoteknik, der har udviklet en helt ny scoringsmodel til brug i udbudsprocesser, som kan reducere klimaaftryk og ressourceforbrug for engangsprodukter i hospitalsvæsnet.
"I Region Midtjylland har vi sat nogle ambitiøse bæredygtighedsmål, der fokuserer på mindre forbrug og mere genbrug. Arbejdet med at omsætte vores ambitioner på bæredygtighedsområdet til praksis er ofte komplekst. Derfor har vi i dette udbud haft fokus på at arbejde tværfagligt og involvere både udbudskonsulenter, jurister, medicoingeniører, læger, leverandører og bæredygtighedskonsulenter for at kunne tage højde for både kliniske behov og miljømæssige hensyn. Det har resulteret i en metode, som vi med fordel kan overføre til og udnytte i andre udbud," siger Dorte Christensen, vicedirektør i Indkøb & Medicoteknik, Region Midtjylland.
I alt havde 15 virksomheder, fonde og organisationer indsendt en indstilling om at vinde prisen, men især to virksomheder var tæt i opløbet om årets pris, herunder warfair og IT-afdelingen ved A. P. Møller – Mærsk.
Vi spurgte tre af årskonferencens deltagere om, hvad de tager med sig fra konferencen, og hvad de mener er vigtigt at se nærmere på lige nu.
Hanna Helness, miljøkonsulent, Odense Universitetshospital
Jeg synes, det er spændende høre om, hvordan vi kan beregne klimaaftrykket, men jeg er også meget optaget af at høre mere om at arbejde med adfærdsændringer i organisationen, for her er der meget arbejde at gøre.
Vi har i mange år haft fokus på effektivisering, men for at blive mere bæredygtige kan det være, at vi skal rulle tiden lidt tilbage - trende baglæns, hvis man kan sige det. For eksempel er det måske mest effektivt med engangsservice på et hospital, mens det mest bæredygtige kan vise sig at være flergangs-service.
Mikllas Jensen, bæredygtighedscontroller, Aalborg Kommune
Jeg kan godt lide de oplæg på konferencen, hvor man hører, hvad andre kommuner og institutioner helt konkret har gjort. For eksempel var der et oplæg med erfaringer fra Gladsaxe Kommune, Brøndby Komune og SDU, som er til at tage med hjem og bruge direkte.
Jeg tror, at vi kommer til at se nærmere på om forureningen fra elbilers dæk og bremser er større end fra almindelige biler, fordi elbilerne er tungere.
Tina Jensen, kørsels- og logistikkoordinator, Nyborg Kommune
I udbuds- og indkøbskontoret i Nyborg Kommune skiftes vi til at tage til Forum og POGI’s årskonference. Det er vigtigt for os at høre, hvilke dilemmaer og tanker andre står med, så vi kan sammenligne med os selv.
Mange af indlæggene her på årskonferencen har handlet om, hvor vigtigt det er med kommunikation om bæredygtighed ud i organisationen. Det er helt sikkert noget, vi skal arbejde videre med.
Gå ikke glip af Forums gå-hjem-møder
28. november kl. 14-15.15: Cirkulær økonomi i praksis
Få indsigt i betydningen af cirkulære indkøb i forhold til genbrug, reparationer, krav til produkter og materialer samt samarbejde med leverandører for at skabe en mere bæredygtig indkøbspraksis. Afholdes som webinar.
7. december kl. 10-11.30: Biodiversitet i indkøb
Få indsigt i, hvordan det er muligt at medtænke biodiversitet i sit indkøb og udbud. Afholdes som webinar.